Importància de la protecció solar

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

La setmana passada vam fer un post sobre la preparació de la pell per a l’exposició solar tant tòpica com oral i aquesta setmana us volem parlar de la importància de la protecció solar tòpica.

El sol és molt beneficiós per la salut ja que ens ajuda:

  • a la síntesis de la vitamina D
  • en algunes malalties dermatològiques com la psoriasis
  • augmenta els nivells de serotonina, és a dir, a tenir millor estat anímic
  • regula la producció de melatonina

Però també s’ha de vigilar perquè una sobre exposició solar ens pot ser molt perjudicial (càncer, envelliment prematur, cremades, hiperpigmentació, alteració del sistema immune, etc)

El sol emet unes radiacions solars i aquestes es medeixen a través de la longitud d’onda: a menor longitud d’onda, més energètica i danyina és la radiació.

Les radiacions UVA, UVB i la UVC tenen una longitud d’onda de 200 a 400 nanòmetros. Mentre que la visible estaria entre 400 i 780. la visible és la que som capaços de percebre i una d’elles seria la llum blava que participa en processos de pigmentació (pantalles ordinador, tablet…) La radiació infrarroja estaria 780 nanòmetres i és l’encarregada de la sensació de calor.

  • UVA: és la radiació que penetra més profundament fins arribar a la dermis i la que produeix el bronzejat de la pell, fotoenvelliment, alèrgia solar fins i tot poden produir lesions precanceroses. També són els responsables de les taques i deshidratació de la pell.
  • UVB: responsables de les cremades solars, eritemes. Tenen menor penetració que les UVA
  • IR: provoquen l’envelliment prematur, cremades i potencia els efectes nocius de les UVA. Són les responsables de la sensació de calor,

també hi ha la UVC però no passa de la capa d’ozó i de moment no ens afecta.

Existeixen dos tipos de filtres: els químics i els físics o minerals.

– Filtres químics: es tracta de substàncies orgàniques que absorveixen la radiació. A l’absorvir la radiació aquests filtres passen d’un estat estable a un estat exitat. Per a que tornin a actuar han d’estar en un estat estable per a que siguin capaços d’absorvir la radiació. Per aquesta raó recomanem aplicar el protector cada 2h

Les avantatges que presenten els filtres químics és que tenen una bona cosmeticitat, són fàcils de formular i són fotoestables però per contra poden produïr alèrgies amb més facilitats.

– filtres físics o minerals: actuen com una pantalla reflexant la radiació (com si fos un mirall). Presenten una Alta seguretat dermatològica però tenen poca cosmeticitat.

L’SPF ens indica la protecció davant la radiació de UVB. Ens indica el número de vegades que el protector és capaç d’augmentar la capacitat de defensa de la nostra pell. És a dir, si una persona amb un fototip de pell X és capaç d’estar 10minuts sense cremar-se, amb FPS 25 estarà 25 vegades més protegit. Això seria la situació ideal (sense suor, arena, aigua, amb l’aplicació correcta de fotoprotector, etc).

A l’hora d’escollir el FPS haurem de tenir en compte el fototip de cada persona. A menor fototip es necessària una major fotoprotecció solar.

Us recomanem també escollir filtres fotoestables UVA, IR i visible que continguin antioxidants que neutralitzin els radicals lliures generats per la radiació solar ademés de momècules reparadores d’ADN per restaurar el dany cel·lular.

Hem de recordar que no només la protecció solar tòpica és important, no ens podem oblidar de la protecció solar a nivell ocular ja que podem evitar moltes malalties com catarates, conjuntivitis, queratitis, etc.

 Us recomanem utilitzar ulleres de sol amb lents homologades amb filtre UV ja que si no tenen aquest filtre es produeix una dilatació de les pupiles augmentant l’entrada dels rajos UV i danyar els ulls.

Encara que portem mascareta i ens doni la sensació que no fa falta l’us del fotoprotector, hem de destacar que no totes les mascaretes protegeixen sobre totes les radiacions ultravioleta.

És bàsic aplicar el fotoprotector 20minuts abans de l’exposició al sol i reaplicar-lo cada dues hores sense oblidar zones com orelles, nas, peus, etc. Per tenir una major protecció hem de tenir en compte la fotoprotecció oral. Ja sabeu que la fotoprotecció oral complementa la tòpica però en cap cas la pot substituir i es recomana per complementar la tòpica ja que sempre hi ha zones que no s’aplica crema o no s’aplica la quantitat recomanada (2mg/cm2).

Com ja us vam explicar l’any passat per posar-nos la quantitat correcta de crema solar s’aplica la regla dels dits:

  • 2 dits a la cara, a cada braç i a cada cama.
  • 4 dits al tronc i a l’esquena.

Una altra cosa que volíem recordar-vos es que és molt important tenir en compte la medicació que ens estem prenent ja que hi ha molts medicaments fotosensibilitzants que fan que amb l’exposició del sol la pell reaccioni de manera anormal durant aquesta exposició com per exemple els anticonceptius orals o alguns antiinflamatoris com ibuprofè.

Esperem que tota aquesta informació us hagi resultat útil. Per qualsevol consulta, no dubteu en contactar amb nosaltres.

Potser t'interessa....

Deixa un comentari

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca